Uwielbiamy Zakopane. Restauracje w tym miejscu przykuwają swoim wyglądem i innowacyjnym podejściem do tradycyjnej, góralskiej kuchni. W naszym zestawieniu znajdziesz lokale oferujące nieco różne dania, ale dzięki temu mamy pewność, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Restauracje w Zakopanem – jakie najlepsze?
To miasto ma do zaoferowania wiele ciekawych miejsc do zwiedzania, ale także wiele, w których można smacznie zjeść. Zakopiańskie restauracje pełne są regionalnych smaków.
Casa Mia Zakopane
Nazwa nieco odbiega od góralskiej tradycji, jednak jej umiejscowienie na Krupówkach powoduje, że wciąż jest tam pełno ludzi- zwłaszcza turystów, którzy chcą spróbować elegancko podanych potraw nieco bardziej wyszukanej kuchni. Ta Restauracja w Zakopanem może wzbudzać kontrowersje, ze względu na zakaz przebywania w niej dzieci poniżej szóstego roku życia. Z drugiej strony- dzięki temu masz pewność, że zjesz posiłek we względnej ciszy i spokoju.
Stek Chałupa
Stek Chałupa jest kolejnym lokalem położonym na Krupówkach, jednak zupełnie odbiega on klimatem od poprzednika. Znajdziesz tu dania z grilla opalanego węglem drzewnym. Pyszne Steki oraz inne dania mięsne to prawdziwe przysmaki nie tyle lokalnej kuchni, ile raczej dla osób zmęczonych górskimi wędrówkami. Wnętrze utrzymane w góralskim klimacie sprawia, że klienci chętnie tu wracają. Wystrój tylko dopełnia smak potraw, które chwalą nie tylko miejscowi, ale również przybywający tu turyści.
Karcma Zapiecek
Teraz w naszym rankingu pora zwrócić się ku tradycyjnej, góralskiej kuchni. Dla tych, którzy chcą skosztować przysmaków z Podhala, obowiązkowym punktem na kulinarnej mapie zakopanego, będzie Karcma Zapiecek. Wystrój wnętrza oraz ogródka na zewnątrz przywołują na myśl góralską izbę. Zapachy i smaki tylko potwierdzają to, że znajdujesz się w miejscu, gdzie znajdziesz tradycyjne potrawy, przygotowane według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Bąkowa Zohylina Wyżnio
Regionalne restauracje w Zakopanem cechują się tradycyjnym podejściem do lokalnej kuchni. Jeśli dodamy do tego piękny wystrój z dekoracjami z góralskich chat oraz przytulne ławy i stoły zamiast tradycyjnych krzeseł, mamy niemal gotową receptę na sukces. Rodzina Gospodarzy to wielopokoleniowy ród od zawsze zamieszkujący okolice tatr, dlatego też wszystko jest tutaj takie, jak za dawnych lat – niezmiennie aromatyczne i pyszne. W pobliżu znajdują się również domki do wynajęcia przez turystów. Możesz tu więc nie tylko smacznie zjeść, ale również zatrzymać się na wygodny nocleg.
Gazdowo Kuźnia
Restauracja Gazdowo Kuźnia powstała na miejscu dawnego hotelu „Pod Giewontem”. Wnętrza przypominają nieco sale dawnej hotelowej jadłodajni, jednak lokal ma nieco bardziej wiejski, tradycyjny charakter, utrzymany w klimacie góralskiej chaty. Kominek we wnętrzu nadaje miejscu jeszcze bardziej przytulnego klimatu. Sposób podawania potraw zachwyci nawet miłośników bardzo eleganckich restauracji, a smak dań sprawi, że każdy, kto był tu choć raz, z pewnością wróci do tego miejsca. Dodatkowym atutem lokalu są niezbyt wygórowane ceny.